Als je de podcast (die ik vorige week deelde) beluisterde, dan weet je dat ik van plan ben m’n te grote huis te gaan verkopen om een kleiner huis te gaan huren.

Bij mijn vorige verhuizing waren wij veel te laat begonnen met opruimen en stonden op de verhuisdag de verhuismannen mee in te pakken. Omdat ik niet dezelfde stress wil meemaken, moet ik langzaamaan in actie komen. Dingen opruimen, weggeven en weggooien, tsjonge wat kijk ik daar tegenop!

Herinneringen

Vooral de kelder vermijd ik als de pest. Want in de kelder ligt letterlijk en figuurlijk je verleden. Oude schoolspullen, foto’s met leuke en minder leuke mensen. De rommel en de zware herinneringen die daar liggen, zie ik natuurlijk niet dagelijks. Wat het makkelijker maakt om de boel te negeren. Maar in m’n achterhoofd knaagt het toch: ik wéét dat ik ermee aan de slag moet, ook al wil ik niet.

Meestal ben ik een actienemer, maar hierin is het alleen maar uitstelgedrag. Dus schakelde ik een opruimcoach, Ellen, in. Mijn stok achter de deur. Toen we daar in die kelder stonden, wilde ik niets liever dan weglopen en iets helemaal anders gaan doen. Ook dingen die ik normaal helemaal niet leuk vind, klonken nu plots heel verleidelijk. Het liefst van al liet ik alles aan Ellen over, maar dat gaat natuurlijk niet.

Pensioen

Met je pensioen regelen is het net zo. Jij moet die figuurlijke kelder in om de chaos op te ruimen. Je moet de cijfertjes in duiken, waar je misschien niet zo goed in bent. Dat wil je niet. Zie mij als jouw financiële opruimcoach: ik zet alles met jou op een rijtje. We gooien samen weg wat niet meer nodig is en bekijken wat er wél essentieel is voor je financiële “verhuizing”. Pas dan krijg je ook een overzicht van wat deze actie jou zal opleveren in termen van geld.

Je hoeft het niet alleen te doen

Je moet het dus wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Net als Ellen en ik. Zodra ze weg was, voelde ik me zoveel beter. Opgeruimd zelfs, alsof er een last van m’n schouders gevallen is. En dan denk ik: “Potverdorie, waarom ben ik nou niet eerder begonnen!”

De eerste stappen richting een onbezorgd pensioen zetten?

Kom erbij op de gratis Masterclass op dinsdag 30 mei:

‘Pensioneren kun je leren: de 3 stappen naar een onbezorgd pensioen’

De Masterclass is online via Zoom van 20 tot 21 uur.

Klik hier om je aan te melden.